BOO

 HeMBYGDSFÖRENING 

NÄRKE

 (Det finns även en Boo hembygdsförening i Nacka kommun,   www.hembygd.se/boo)

HEM       FÖRENINGEN       HEMBYGDSGÅRDEN      PROGRAM         STYRELSEN        KONTAKT       BILDER FRÅN  VERKSAMHETEN      LÄNKAR

, ,
Årsmötet 2018
Den 17 mars hölls föreningens årsmöte i Kyrkhaga. 
Tyvärr mycket dåligt deltagande. Ingvar Gustafsson valdes till årsmötesordförande med Anders Jonsson som sekreterare. Det blev omval på alla styrelseposter men ett nyval gjordes, då vi beslutat att utöka styrelsen med en ordinarie ledamot.  Det blev Lennart Östman som valdes på ett år. Mötet avslutades med en gemytlig fikastund och dragning på lotteriet med kaffebordets vårblommor.
.
Ordförande var Ingvar och Anders var sekreterare,
.
Kristina skötte köket

        Miljöpriset 2017 hamnade i Hjortkvarn

De sista dagarna på året kallades en grupp äldre gentlemän i Hjortkvarn till kommunfullmäktiges sammanträde. 

Det var naturstigsgruppen i PRO i Hjortkvarn som där fick ta emot Hallsbergs kommuns miljöpris 2017 under högtidliga former. Flera i gruppen är och har varit aktiva på olika sätt också i hembygdsföreningens verksamhet. Motiveringen till priset var att gruppen skapat en vacker och intressant naturstig längs ån från Hjortkvarns samhälle ned till sjön Avern.
I bilden här läses den utförliga motiveringen till priset upp och sedan överlämnas diplom, blommor och en prischeck. 
,
Efter prisutdelningen följde ett lite kort tacktal och en skildring av arbetet med naturstigen.
,
En bild på kommunens olika pristagare 2017.  Miljö- idrott- och kulturpristagare samt "Årets eldsjäl"
,
.
Två onsdagscafée 2017
Två onsdagscaféer är avklarade. Tina med musikvänner inledde och bjöd på trevliga låtar som lockade ett femtiotal lyssnare. En kort regnskur gjorde att det blev kaffepaus i vårt tält. Andra onsdagen vandrade drygt femtio personer runt  på gamla Boo gård. Platserna där bl.a. smedjan, herrgårdslagårn med olika uthus legat besöktes. Smedstugan, Margretelund, missionshuset Gåvan och slutligen gamla småskolan passerades och kommenterades. Kennert Allansson och Ingvar Gustafsson guidade och flera av deltagarna hade minnen att berätta från de olika platserna.
Tina och hennes musikvänner
.
Kaffepaus i tältet
.
Bra dansmusik
.
Kulturvandring vid ån
.
Rolf Thorén berättade minnen
.
Stopp vid missionshuset Gåvan

Text och bilder: Catharina Ingjald     

 

Torpvandringen den 6 maj 2017

Drygt tjugo deltagare mötte upp vid samlingen i Hjortkvarn för avfärd mot Kängstorpstrakten. Några kom långväga ifrån för att se var deras förfäders torp eller backstugor stått. Kennert var som alltid ledare. Tio grunder skyltades.

   I skogen i närheten av Sandfallet låg en gång Kulltorp som skyltades först.

,

    Kalle Lager fick uppleva glädjen att få slå ner och läsa skylten vid Lilla Sonntorp nära Sandfallet.  Där hade hans förfäder en gång bott. Han hade inte känt till den exakta platsen förrän nu.
,
     I häftet som Kennert gjort fanns flera äldre kartor att följa.
,
  Fikapaus i solen.
.
,
Stenhagen var en ensligt belägen backstuga, som endast existerade i nio år med en ensam boende.

.

Nybyggnationen vid Boo skola 2015
Följ bygget i en bildserie >>>

Påskliljecaféet öppnar 

Våren är äntligen här och påskliljecaféet i Boo skola öppnas. Som vanligt har vi hembakat bröd till kaffet. Årets utställning består av hembygdsföreningens skolplanscher. 

Öppet 21 – 22 april och 28 – 29 april 12.00 – 17.00. Så välkomna till ett vårligt Boo!

,

Föreningsåret 2017 avslutat

Årets julmarknad den 9 och 10 december var det sista evenemanget i vårt program. Vi hade fått in många fina hantverksalster till försäljning och besökarna handlade flitigt. Att vår gamla skola är trivsam märks på att grupper av besökare sitter länge vid fikaborden och umgås utan stress. Det tar vi som ett bra betyg.

 Här följer bilder på en del av allt som man kunde köpa.

Stickat och broderat
Julprydnader och bröd
Julpynt
Jultomte, grenljus, godis och sylt
Leksaker och honung
Roliga tomtar
.
 
Torpvandringen 19 augusti 2017
Till vår glädje och förvåning kom ca 25 personer till mackplan i Hjortkvarn på morgonen efter en mycket regnig natt. Solen började skina och vice ordföranden Anders Jonsson hälsade välkomna innan vi satte ihop oss i bilarna och begav oss iväg. 

           Torpgrunderna, sju stycken, som skulle besökas finns öster om väg 51 nära länsgränsen mot Östergötland. 

           Ledare var som vanligt Kennert Allansson och fakta om torpen hade forskats fram av Birgitta Lantz.

.
Ett glatt gäng samlades på mackplanen i Hjortkvarn.  
.
 … och Anders hälsade välkomna.
.
 Grunden av Ludderbygget, ute på ett hygge, var första stället att skylta. Här ser vi Ingvar, Lennart Ö och Kennert som förbereder skyltningen. 
.
Här bodde ”Anna i Lucka”. Den här dagen intogs matsäcken hos henne.
.
Deltagarna står här där den smalspåriga järnvägen gått fram och lyssnar på Kennert.  Han berättade om Örmons stationshus och dess innevånare. Bara trappan finns kvar och en skylt slogs ner där.  
.
Tydliga rester efter en backstuga, som vi vet låg på Emma ägor tror vi är Apelmon. Den kallades i kyrkböckerna även för Rågata en kort period.
 

De två sista onsdagscaféerna och sommarfesten 2017

Tove Widerberg och Hässleby -Anders drog över hundra besökare var på sina onsdagskvällar. Fina kvällar, bra musik och trevlig stämning! Säsongen i skolan avslutades sedan med sommarfest söndagen den 30 juli. Förutom servering och lotterier underhöll Jan Ingridz då med musik. Vi tackar nu våra trogna besökare för den här säsongen
Tove sjöng allt från Dan Andersson till Elvis. På begäran blev det en extra Elvislåt som avslutning.
.
Kaffekön blev lång på våra onsdagskvällar.
.
Hässleby-Anders tyckte publiken behövde röra på sig och drog en låt som passade till armuppsträckning.
.
Anders och hans syster Marianne spelade några fina låtar tillsammans på durspel.
.
Jan Ingridz med Jan och Ingrid i förgrunden.

Sommarens loppis.

Här följer några bilder från årets loppis då ett tjugotal försäljare deltog och skolgården myllrade av besökare under några timmar. Att fika eller köpa korv och prata med vänner och bekanta tog sig de flesta tid till. Inne i skolan fanns fina hantverksalster att köpa.

.
Välfyllda loppisbord
.
Fina förkläden till salu
.
Loppisbord med fina smycken
.
Ulla och Sylvia tog betalt för hantverk
.
Kusinerna Judit och Elvira hade eget bord
.

Hemvändardagen 2017

Föreningens äldsta tradition, hemvändardagen, firades på pingstdagen. Den inleddes som vanligt med gudstjänst i kyrkan och sedan serverades kaffe med hembakat bröd i skolan. Dagen till ära var museet förnyat under temat försommarbröllop. Vi ordnar aldrig underhållning den här dagen, det är meningen att de närvarande ska hinna träffas och prata. Många har varit skolkamrater och det kan vara länge sedan man sågs och mycket kan ha hänt sedan sist. Här visas några bilder från dagen.

Skolkamrater har träffats igen
,
Glada hemvändare vid kaffebordet
,
Museet bröllopspyntat
,
Många att prata med före hemfärd
,
Du är besökare nr: (från 2010-04-20)

 

Enligt statistikkartan besöks sidan främst av svenskar, men även av många bosatta i Tyskland. Förvånande är att så många tittar in på sidan ända borta i Californien och t.o.m. i Brasilien.       Se kartan>>>

           Enligt ett annat sätt att räkna besöktes sidan 25 051  gånger under 2017.  

Medlem i föreningen blir du genom att sätta in 100 kr (familjemedlemskap 150 kr) på bankgirokonto 649-7648
De som har gamla bilder från Boo-Hjortkvarnsbygden; Låt oss få se dem!  Det är uppskattat av många.  Vi tar mycket gärna emot fler bilder
.Inkommen bildIIn
Kerstin Gunnarsson med anor från Boo har lämnat ett knippe bilder och intressant text. Se mer här >>
Sockenstugan med Kerstins far  och farmor
.
Catharina Ingjald har lämnat in en bild från sitt barndomshem på 1940-talet, Klockargården i Boo.     Se här >>
.

Vi tackar också.....

Bernt-Olof och Inger Olsson som har lämnat konfirmationsbilder från anno dazumal. På bilderna finns bl.a. deras släktingar från Fågelhult i början av 1900-talet. Se här >>

.

Ingvar Boo är en återkommande leverantör av gamla fina bilder. Nu har Ingvar lämnat foton från Svalnäs från förra sekelskiftet, - och bifogar utmärkt text. Här ser du bilderna>>

Även Åke Edengren har lämnat in en mängd bilder. Se dem här >>

,

Läs vår tidning MOSIPPAN på nätet, nr 1, 2017 >>> 

Tidigare nummer:

nr 1  2016  >>>

,nr 1,  2015 >>>

Boohästen, bygdens symbol och souvenir, tillverkas åter i Boo. 

   Det var på slutet av 1800-talet som leksakshästar började tillverkas i Pålsmossen.  Torpet uppodlades och stugan byggdes under 1850-talet av Anders-Petter Bror och hans hustru Sara-Lotta Olsdotter. Anders-Petter var en skicklig snickare som tillverkade tröskverk, möbler, husgeråd, vävstolar, likkistor och mycket annat. Även en och annan leksak blev det, bl.a. trähästar. Men sonen Axel tog snart över hästtillverkningen. Hans alster fick en stor kundkrets och några av hans hästar finns ännu kvar i bygden. Axel dog i Pålsmossen 1911.

Även på Boo slott finns en av Axels hästar kvar. Den är från Hugo och Carl Hamiltons barndom. På 1960-talet hittade friherrinnan Greta Hamilton den och fick idén till en souvenir och en nyproduktion togs upp av Örebro Läns Hemslöjd. Men den tillverkades utanför Boo socken under många år.

Från år 2008, efter ca hundra år, görs Axel Brors Pålsmossahäst åter i Boo. Det är nu Stig Malteskog i Fågelhult, Hjortkvarn, som efter sin pensionering som skogvaktare, tagit upp tillverkningen. Stigs Boohäst är en exakt kopia av torparens häst som finns på Boo slott.

Man kan köpa den hos Boo hembygdsförening eller av Stig Malteskog

Boo hembygdsförening har gett ut en enkel broschyr om Boohästen. Den följer med gratis vid köp av häst. Annars 10 kronor.

Stora stenen nere i slottsparken vid Boo

Hugo Adolf Hamilton lät framforsla och resa denna obelisk år 1859  
Mer  information om stenen >>>  
..här bröt man Kungsstenen ur klippan >>

  Det kom ett brev med ett gammalt manuskript.  En historisk tillbakablick på den  kommunala utvecklingen av Boo socken, sammanställd av statarsonen Olle Johansson, född och uppvuxen på Boskulla ägor i Boo >>

MINNESORD  Birgitta Jonsson >>>

Nybyggnationen vid Boo skola 2015. Följ bygget i en bildserie>> 

En vandring på Boo kyrkogård

En vandring mellan husen vid Boo slott

Höstpromenad vid Boo slott

Hjortkvarns centrum, snövintern 2010

  Du är besökare nr:  (från 2010-04-20)                                          Webbmaster                 Uppdaterad 2018-04-10   Statistik