Studiecirkelns höstupptakt 2010  

 Torpcirkeln inledde säsongen med en utflykt i buss med  Kennert  Allansson som chaufför. Han hade även den här gången förberett dagens program. Målet var platser i Iboholmsskogen som behandlats under vårens cirkelkvällar. Där har funnits ett tiotal torp och backstugor som nu endast är mer eller mindre svårfunna rester kvar av. Petersburg, Gilltorp och Gölpetorp finns dock kvar som jakt-eller fritidshus. Lennart Samuelsson från Grytgöl var med som sakkunnig. Han har skrivit böcker om gränsbygden och kände till människorna som en gång bebott trakten.

 Förutom att besöka torpställena stannade vi också till vid andra platser t.ex. ”Lasses körrgård”. Där berättar sägnen att torparen Lasse i Bänntorp en snöig oväderskväll tappat kistan med sin döde son på väg till Boo kyrka.

”Vintervägen” var en körväg till Hjortkvarn som genade över mossarna. Den trampades till för fot varje vinter av torparna så den skulle frysa snabbare och hålla länge under förvåren för transport av timmer till sågen. Dagen till ära hade vägen fått en fin träskylt tillverkad av Torgny Holm efter en idé av Allan Karlsson som föreslagit att den gamla vägen ska märkas ut.

Vi tittade även på ”Kungaskylten” i närheten. Den är uppsatt på en kulle för att visa att Gustaf den femte satt där på älgpass när han gästade Boo för jakt.

Gillermon hade en gång Boo Egendoms finare tallskog som visades upp när skogsfolk kom på besök. Under stormen 1954 föll dock skogen och nu kunde vi bara med hjälp av kartan lokalisera var den funnits.

Väl tillbaka i Hjortkvarn bestämdes det att starta cirkelkvällarna den 13 oktober 18.30 i Filadelfia Hjortkvarn. Då är alla, både nya och gamla deltagare, välkomna.

Vid Gilltorp

 

 Lennart Samuelsson från Grytgöl var med som sakkunnig. Han har skrivit böcker om gränsbygden och kände till människorna som en gång bebott trakten.

 
Här gick den gamla körvägen över mossarna till Hjortkvarn. Dagen till ära hade vägen fått en fin träskylt tillverkad av Torgny Holm (t.h.) efter en idé av Allan Karlsson  (t.v.)

Tillbaka till startsidan                                                                                                                              Text och bilder Catharina Ingjald