skola.jpg (29459 bytes)  BOO HEMBYGDSFÖRENING

HEM       FÖRENINGEN     HEMBYGDSGÅRDEN      KALENDER        STYRELSEN       KONTAKT     BILDER OCH AKTIVITETER       LÄNKAR

Verksamheten under föreningsåret 2009

Föreningsåret inleddes som vanligt med årsmöte den 8 mars. Styrelsen omvaldes men antalet suppleanter utökades till två då Sandra Hamilton nyvaldes. Efter mötet blev det underhållning av en trubadur samt servering.

Påskliljecaféerna inleddes fredagskvällen den 17 april med premiärvisning av årets utställning, broderade bonader. Ulla Kraftling bjöd på sång till gitarr och Birgitta Jonsson berättade om bonadens historia. Förutom kaffe och hembakat bröd kunde man provsmaka klappkräm som är föreningens receptbidrag till hembygdsföreningarnas gemensamma programblad.

Caféhelgerna gynnades av vackert väder. Nerikes Motorhistoriska Sällskap gästade Boo en lördag med sina veteranbilar och i kyrkan spelade Lindebläcket under en musikgudstjänst. Trivselkören avslutade som vanligt påskliljecaféerna med vårsånger i Boo kyrka sista eftermiddagen. Drygt ettusen kaffegäster kom till Boo kyrkskola under dessa helger.

På pingstdagen var det dags för vår stora dag, hemvändardagen och 25-årsjubileet. Man delade den dagen ut gåvor ur Boo-fonden och Hembygdsförbundets hedersnål till Inge Flodin, Catharina Ingjald och Rolf Wiking.

Nytt för året var att midsommaraftonens kaffeservering, för dem som deltagit vid firandet runt majstången vid slottet, flyttades till kyrkskolan. Tack vare en bra organisation och många medhjälpare i föreningen fick drygt fyrahundra personer kaffe, saft och hembakat bröd på skolgården. Inget regn kom förrän allt var klart.

Sommarcaféet öppnades den 13 juni och stängdes den 16 augusti. Något färre besökare än vanligt, kanske beroende av vädret. Men ändå har inkomsterna blivit bra. En nyhet är att vi från och med år 2009 enbart serverar rättvisemärkt kaffe.

Auktionsdag med loppis den 18 juli lockade som vanligt mycket folk. Vädret var lagom varmt och regnet höll sig borta. Grytsglas, Grythyttemöbel och en Sköllerstadräkt var de utrop som blev dyrast.

Sommarfesten den 9 augusti firades i strålande sommarväder. Jan Franzon och hans granne Peter Hayward, inflyttad från England, underhöll mycket proffsigt med musik blandat med allsång medan gästerna intog sitt kaffe i solskenet.

Flera personer som under åren ställt upp på olika sätt i föreningsarbetet fick som tack presenter och Hembygdsförbundets hedersnålar. Kjell Johansson och hans fru Gunvor som sköter mycket av det vardagliga och alltid finns till hands att rycka in. Kennert Allansson och Stig Malteskog för arbetet med gärdsgården runt Margaretha Hamiltons lind samt förberedelsearbete och ledande av studiecirkeln. Sylvia Allansson, vår sekreterare, fick nål och ett presentpaket för sitt styrelsearbete.

Birgitta Jonsson förärades en digitalkamera som tack för allt arbete hon lägger ner så att caféerna och alla andra evenemang kan genomföras.

Sex onsdagscaféer med varierat innehåll har anordnats. Det har bjudits på besök av trubadur, guidning i Boo kyrka, kåserikväll med Anne-Marie Hellström, musikunderhållning av Ola och gänget, växter och djur med Arne Holmer samt musik av Högsjö Brukssextett.

En eftermiddag i september samlades alla, som under sommarsäsongen hjälpt till på olika sätt, till en ”Tackfest” i Kyrkskolan. Man kalasade på härlig smörgåstårta och kaffe med kaka som Birgitta Jonsson ordnat och hade en stunds trevlig samvaro. Hans Bengtsson tackade för värdefulla insatser och hälsade alla välkomna nästa år.

En extra höstfest anordnades i september detta jubileumsår. Den hölls i Forum med 25-årsjubilerande Trivselkören som underhållare. Carl-Hugo Hamilton berättade om Forums tillkomst för 70 år sedan. Dagens gästtalare var Carl Jan Granqvist.

Den ordinarie höstfesten hölls som vanligt i oktober. Lillemor och Kurt Gustavsson från Pålsboda visade bilder och berättade om en resa de gjort i Sydafrika.

Hembygdskalendern för år 2010 med temat ”Firanden” presenterades i Kyrkhaga den 7 november med visning av bilderna, samt kaffe och premiärförsäljning. En vacker försommarbild tagen av Rolf Wiking på hemvändardagen 2008 vid Boo skola pryder kalenderns framsida.

Studiecirkeln om gårdar och torp i Boo har pågått under våren och hösten med Filadelfia i Hjortkvarn som möteslokal.

En ny Boo-broschyr har utarbetats och givits ut på försommaren detta år.

Verksamhetsåret avslutades som vanligt med julmarknad andra helgen i advent.

Verksamheten 2008                                              Uppdaterad 2010-03-03     Webbmaster